AANDEEL AAN TOONDER VERDWIJNT

Nieuws uit de markt

Weet je het nog? Het verschil tussen aandelen op naam en aandelen aan toonder? De bezitter die het aandeel kon “tonen” wordt gezien als de eigenaar van het aandeel. Van aandelen aan toonder is de eigenaar dus niet bekend. Dit is interessant voor mensen met crimineel geld of mensen die belasting willen ontduiken.

Minister Sander Dekker heeft besloten dat de aandelen aan toonder op 1 juli 2019 worden afgeschaft. Omringende landen zoals België, Luxemburg, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben dit al eerder geregeld.

Wat betekent dit?
De handel in aandelen van vennootschappen zonder beursnotering kan straks alleen nog via een effectenrekening bij een bank of beleggingskantoor. Die rekening staat op naam en dus is de eigenaar niet langer anoniem. Vennootschappen moeten de aandelen vanaf 1 juli zelf op naam zetten. Doen ze dat niet, dan gebeurt dat “van rechtswege” op 1 januari.

Nog papieren aandelen aan toonder in bezit?
Heb je nog papieren aandelen aan toonder in je bezit, dan moet je deze voor 1 januari 2021 inleveren bij de vennootschap die ze heeft uitgegeven, anders ben je ze kwijt en vervallen ze aan de vennootschap. Dat zou jammer zijn.

Groet Henny

P.S. Wil jij het nieuws uit de markt en tips over boekhouden niet missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief dan ontvang je als eerste via de e-mail.

BLOGOVERZICHT

Hoelang moet je een administratie bewaren?

Hoe werkt een webcollege?

Hoe wordt het examen nagekeken?

LAAT JOUW REACTIE HIERONDER ACHTER:

OVER HENNY

Henny Krom

Henny Krom

Eigenaar, trainer en auteur

Henny is een onderwijsvrouw pur sang, met een schat aan ervaring in financieel volwassenenonderwijs. Ze gelooft in het belang van persoonlijke begeleiding en past dat toe bij haar Balans-cursisten. Geen volle klassen, maar groepen van maximaal 10 personen.

Ook maakt zij gebruik van eigen lesmateriaal, een belangrijk onderdeel van Henny’s werkwijze. Het zorgt voor enthousiaste cursisten die de stof beter opnemen, en voor goede examenresultaten. Dit maakt de opleidingen persoonlijk en helemaal afgestemd op de cursisten.