DE OVERHEID BETAALT MEE AAN JOUW STUDIEKOSTEN

– LEVEN LANG ONTWIKKELEN –

Het is belangrijk om je voortdurend te blijven ontwikkelen door scholing en opleiding. Maar een studie volgen kost tijd, energie en geld. Gelukkig draagt de overheid een steentje bij. De overheid promoot een Leven Lang Ontwikkelen en heeft regelingen gemaakt waardoor je een deel van je studiekosten vergoed kunt krijgen.

 Welke regelingen zijn er?

  • Tot 1 januari 2020 kun je gebruik maken van de fiscale scholingsaftrek.
  • Na 1 januari 2020* kun je gebruik maken van het persoonlijk ontwikkelbudget.

* NB Waarschijnlijk is 1 januari 2020 niet haalbaar, dan wordt het 1 januari 2021.

Hoe werkt de huidige fiscale scholingsaftrek?
Bij de aangifte inkomstenbelasting kun je studiekosten opgeven als aftrekpost. Dit betreft niet alleen het lesgeld, maar denk ook aan boeken, kosten van software en examengeld. De eerste € 250 studiekosten kun je niet aftrekken. Dit is de drempel. Hoeveel je exact via de inkomstenbelasting terugkrijgt, is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.

Hoe werkt het persoonlijk ontwikkelbudget dat straks gaat gelden?
Iedereen die een opleiding volgt kan het STAP-budget aanvragen. STAP betekent STimulans Arbeidsmarkt Positie.

Hoe hoog is dat budget?
Het maximale bedrag dat je straks kunt krijgen, ligt tussen de € 1.000 en € 2.000. Let op: Je moet er op tijd bij zijn: aanvragen worden in behandeling genomen totdat het totale budget op is.

Waar kan ik het STAP-budget aanvragen?
Het STAP-budget kun je aanvragen bij het UVW. Als het UWV je aanvraag goedkeurt, ontvangt het opleidingsinstituut het geld en kun je met de opleiding starten.

 Stelt het UWV eisen aan het opleidingsinstituut?
Opleidingsinstituten die voor UWV scholing uitvoeren moeten voldoen aan een aantal eisen. Boekhoudopleidingen Balans voldoet voor de huidige opleidingen aan de eisen die het UWV stelt. Als je een STAP-budget aanvraagt kun je dit bij Boekhoudopleidingen Balans besteden.

Heb je vragen over deze regelingen? Laat het weten in de reactie.

Groet Henny

P.S. Medio september starten weer een aantal opleidingen, zowel klassikaal in Alkmaar of via webcollege. Benieuwd hoe een webcollege werkt? Meld je dan aan voor het gratis minicollege Boekingsregels op 2 juli om 19.00 uur. Dit geeft een goede indruk van de opleidingen van Boekhoudopleidingen Balans.

Hoelang moet je een administratie bewaren?

Hoe werkt een webcollege?

Hoe wordt het examen nagekeken?

OVER HENNY

Henny Krom

Henny Krom

Eigenaar, trainer en auteur

Henny is een onderwijsvrouw pur sang. Ze heeft veel ervaring met lesgeven aan volwassenen. Ze hecht aan structuur en goede uitleg. Ze gebruikt haar eigen geschreven studieboeken, die inmiddels ook door andere grote opleiders (LOI, NCOI) gebruikt worden. Omdat Henny ook veel kennis heeft van de examens, gaan cursisten altijd goed voorbereid naar het examen en behalen daar prima resultaten!

LAAT JOUW REACTIE HIERONDER ACHTER: