HOE STUUR JE EEN FACTUUR NAAR DE OVERHEID?

Heb je wel eens opdrachten vanuit de overheid of verwacht jij deze voor de toekomst? Let dan goed op. Sinds 18 april 2019 is er iets gewijzigd aan de wijze van factureren aan de overheid. Je factuur moet natuurlijk aan alle factuureisen voldoen [zie blog Factuureisen] Maar de facturen die je stuurt aan de overheid moeten sinds 18 april 2019 in de vorm van een e-factuur.

Wat is een e-factuur?
Let op: Een e-factuur is meer dan een pdf document. Een e-factuur is een digitaal bestand (XML of UBL) dat elektronisch wordt aangeleverd. Omdat de gegevens in de e-factuur een vaste structuur hebben, kan het ontvangende systeem van de overheid deze factuur automatisch inlezen. Er komt geen mens meer aan te pas! Vaak bevat een elektronisch factuur ook nog een versie van de factuur in PDF, omdat het Xml-bestand niet zonder een programma te lezen is.

Wat zijn de voordelen van e-factureren?

  • Nauwkeurig: er worden geen fouten gemaakt
  • Makkelijk: de verwerking gaat automatisch
  • Snelheid: de verwerking gaat sneller
  • Goedkoop: geen print- en portokosten meer

De overheid bespaart hiermee ruim 1 miljard euro per jaar! Dat is uiteraard goed voor ons allemaal.

Hoe maak je een e-factuur?
Met de meeste boekhoudprogramma’s kun je ook een e-factuur maken. Een factuur wordt dan behalve in pdf ook meegezonden in UBL of XML.

Uiteraard zijn er ook andere bedrijven die werken met e-facturen. De afspraken voer facturatie maak je bij aanvang van de samenwerking.

Werk jij al met e-facturen? Laat het hieronder weten.

Groet Henny

P.S. Vanavond is het gratis minicollege over boekingsregels. Schrijf je nog snel in!

BLOGOVERZICHT

Hoelang moet je een administratie bewaren?

Hoe werkt een webcollege?

Hoe wordt het examen nagekeken?

OVER HENNY

Henny Krom

Henny Krom

Eigenaar, trainer en auteur

Henny is een onderwijsvrouw pur sang. Ze heeft veel ervaring met lesgeven aan volwassenen. Ze hecht aan structuur en goede uitleg. Ze gebruikt haar eigen geschreven studieboeken, die inmiddels ook door andere grote opleiders (LOI, NCOI) gebruikt worden. Omdat Henny ook veel kennis heeft van de examens, gaan cursisten altijd goed voorbereid naar het examen en behalen daar prima resultaten!

LAAT JOUW REACTIE HIERONDER ACHTER: