MINDER TELEFONISCHE VERKOOP DOOR WIJZIGING HANDELSREGISTERWET

Het is een grote ergernis bij veel ondernemers. De vele verkooptelefoontjes die door callcenters uitgevoerd werden voor online marketingdoeleinden. Gelukkig is daar door een wetwijziging van de Handelsregisterwet die op 1 juli 2019 van kracht is gegaan nu iets aan gedaan.

Wat is het handelsregister?
In het Handelsregister worden alle gegevens opgenomen van alle organisaties. Elke onderneming staat dus ingeschreven in het Handelsregister. Dit register wordt beheerd door de Kamer van Koophandel (KvK).

Waarom is het Handelsregister zo belangrijk?
In het Handelsregister staat naast de algemene gegevens ook informatie wie er bevoegd is om de organisatie te vertegenwoordigen en welke bevoegdheden deze persoon heeft. De Kamer van Koophandel is op grond van de Handelsregisterwet verplicht om gegevens van ondernemingen te leveren aan wie daarom vraagt.

Welke wijziging is doorgevoerd?
Er is een aanpassing gedaan in de Handelsregisterwet in verband met de AVG. Het Handelsregister bevat namelijk veel persoonsgegevens die openbaar zijn, zoals de namen en adressen van ondernemers van eenmanszaken. Door de invoering van de Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018 moest ook de Handelsregisterwet op het gebied van privacy worden aangepast. De KvK is nu per 1 juli 2019 gestopt met het product ‘Adressenbestand Online’. Deze adressen werden onder andere veel gebruikt voor direct-marketingdoeleinden.

 Welke verdere gevolgen heeft deze wetswijziging?

  • Een organisatie kan worden uitgeschreven als blijkt dat een adres niet klopt.
  • Als er opvallende geldstromen worden opgemerkt door de KvK dan kan de KvK dit doorgeven aan de opsporingsinstanties.
  • Als overheidsinstellingen gebruik maken van het register dan moeten ze ook een melding maken bij het constateren van fouten

Voor ondernemers zal deze wijziging in ieder geval betekenen dat ze minder verkooptelefoontjes krijgen en dat zal bij velen veel ergernis schelen.

Groet Henny

P.S. Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws en tips van Boekhoudopleidingen Balans? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

BLOGOVERZICHT

Hoelang moet je een administratie bewaren?

Hoe werkt een webcollege?

Hoe wordt het examen nagekeken?

OVER HENNY

Henny Krom

Henny Krom

Eigenaar, trainer en auteur

Henny is een onderwijsvrouw pur sang. Ze heeft veel ervaring met lesgeven aan volwassenen. Ze hecht aan structuur en goede uitleg. Ze gebruikt haar eigen geschreven studieboeken, die inmiddels ook door andere grote opleiders (LOI, NCOI) gebruikt worden. Omdat Henny ook veel kennis heeft van de examens, gaan cursisten altijd goed voorbereid naar het examen en behalen daar prima resultaten!

LAAT JOUW REACTIE HIERONDER ACHTER: