DE KLEINE ONDERNEMERS REGELING WIJZIGT. WAT BETEKENT DIT?

Wat is de Kleine Ondernemers Regeling? KOR?
De Kleine Ondernemers Regeling (KOR) is een regeling voor ondernemers met weinig BTW afdracht. Deze ondernemers krijgen een belastingvermindering of hoeven geen BTW af te dragen. Als de af te dragen btw in een jaar minder is dan € 1.883 dan kun je gebruik maken van deze regeling. De KOR geldt voor eenmanszaken, vof’s en maatschappen.

Wat verandert er per 1 januari 2020?
In plaats van een omzetbelastingvermindering wordt het een btw-vrijstelling. Als je jaaromzet lager is dan € 20.000 hoef je geen btw-aangifte meer te doen en hoef je maar een beperkte btw-administratie bij te houden. Je mag dan geen btw in rekening brengen aan je afnemers en dus ook geen btw meer vermelden op hun facturen.

Let op: je kunt dan ook niet meer de btw van je inkopen en kosten terugvorderen van de belastingdienst.

Voor wie geldt de nieuwe regeling?
De regeling geldt voor iedere ondernemer, ongeacht de rechtsvorm. Dit geldt dus ook voor een vereniging of stichting. De regeling is niet verplicht. Je kunt zelf, als ondernemer met minder dan  €20.000 omzet, kiezen of je er gebruik van maakt. Je kunt dus ook gewoon een btw-ondernemer blijven.

Kies je voor deze regeling, dan ben je voor een periode van drie jaar vrijgesteld van btw. Tussentijds wijzigen is niet mogelijk. Je keuze geldt voor minimaal 3 jaar, of tot je de € 20.000 omzet overschrijdt. De regeling geldt alleen voor in Nederland verrichte goederenleveringen en diensten

Wat gebeurt er als de omzet toch boven de € 20.000 komt?
Als je meer dan € 20.000 euro omzet maakt in een kalenderjaar dan moet je btw berekenen vanaf de verkoop waarmee je de 20.000 euro-grens overschrijdt. Vanaf dat moment moet je ook weer de normale btw-administratie bijhouden. Alle omzet voor het bereiken van de € 20.000 omzet blijft vrij van btw. De volgende 3 jaar kun je geen gebruik maken van deze regeling.

Hoe kan ik gebruik maken van de nieuwe regeling?
Als je nu geen gebruik maakt van de KOR moet je je tussen 1 juni en 20 november 2019 zelf aanmelden bij de Belastingdienst

Maak je nu al gebruik van de KOR dan ga je automatisch over naar de nieuwe regeling. Je ontvangt een brief van de belastingdienst. Let dus op indien je GEEN gebruik wilt maken van de nieuwe regeling dat je dit dus kenbaar maakt aan de belastingdienst. Hiervoor moet je het afmeldformulier van de Belastingdienst invullen.

Groet Henny

P.S. Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws en tips van Boekhoudopleidingen Balans? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

LAAT JOUW REACTIE HIERONDER ACHTER:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BLOGOVERZICHT

Hoelang moet je een administratie bewaren?

Hoe werkt een webcollege?

Hoe wordt het examen nagekeken?

OVER HENNY

Henny Krom

Henny Krom

Eigenaar, trainer en auteur

Henny is een onderwijsvrouw pur sang. Ze heeft veel ervaring met lesgeven aan volwassenen. Ze hecht aan structuur en goede uitleg. Ze gebruikt haar eigen geschreven studieboeken, die inmiddels ook door andere grote opleiders (LOI, NCOI) gebruikt worden. Omdat Henny ook veel kennis heeft van de examens, gaan cursisten altijd goed voorbereid naar het examen en behalen daar prima resultaten!