SPOOKFACTUREN HOE HERKEN JE ZE?

Een spookfactuur of spooknota kan verschillende vormen hebben. Een spookfactuur lijkt op een echte factuur maar in de kleine lettertjes blijkt vaak dat het gaat om een aanbieding of een offerte. En er staat dat als je betaalt, je akkoord gaat met deze aanbieding.

Lees dus vooral de kleine lettertjes!

Of het betreft een ‘echte’  factuur zonder tegenprestatie. Je ontvangt de factuur zonder dat je opdracht hebt gegeven tot levering van goederen of een dienst. Het kan zijn dat er sprake is van een administratieve vergissing of kwade opzet. Vaak is het ordernummer fictief of foutief.

Hoe kun je dit controleren?

 • Controleer de inkooporder of bestelling

  Voordat je een factuur betaalt, controleer je de factuur natuurlijk altijd met de inkooporder of bestelling. Kun je niets terug vinden in je administratie vraag dan aan de verzender van de factuur of deze wel terecht is en vraag om een kopie van jouw opdrachtbevestiging. Let op: soms is het telefoonnummer dat op de factuur staat verzonnen of wordt door de fraudeur beantwoord.

 • Zoek de gegevens van het bedrijf op via internet

  Check ook altijd even internet of je gegevens van het bedrijf kunt terugvinden.

 • Controleer de e-mailafzender

  Controleer de juistheid van de e-mail. Meestal is aan het adres van de afzender, aan het incorrecte taalgebruik of aan de link in het bericht wel te zien dat het om oplichting en fraude gaat. De links in het e-mail bericht kan je controleren door met je muisaanwijzer op de link te gaan staan, zonder op de link te klikken! Het adres van de link verschijnt dan in beeld. Je kan dan aan het adres zien dat het niets met het bedrijf waarvan de valse nota afkomstig lijkt te zijn, te maken heeft.

 • Kijk bij fraudehelpdesk

  Of kijk bij de fraudehelpdesk. Daar vind je recente voorbeelden van spookfacturen. Bekende spookfacturen komen van Web registraties Nederland en World organization Intellectual Porperty. Dit zijn aanbiedingen en geen facturen! Uiteraard kun je hier ook zelf een spookfactuur melden.

Let dus altijd goed op bij het betalen van facturen en zorg dat je je inkopen goed registreert, zodat je snel kunt achterhalen of factuur echt is.

Groet Henny

P.S. Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws en tips van Boekhoudopleidingen Balans? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

LAAT JOUW REACTIE HIERONDER ACHTER:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BLOGOVERZICHT

Hoelang moet je een administratie bewaren?

Hoe werkt een webcollege?

Hoe wordt het examen nagekeken?

Is jouw cursusmateriaal up to date?

Spookfacturen… hoe herken je ze?

Vakantietijd…tijd voor een nieuw boek

De Kleine Ondernemers Regeling wijzigt. Wat betekent dit?

Minder telefonische verkoop door wijziging Handelsregisterwet

OVER HENNY

Henny Krom

Henny Krom

Eigenaar, trainer en auteur

Henny is een onderwijsvrouw pur sang. Ze heeft veel ervaring met lesgeven aan volwassenen. Ze hecht aan structuur en goede uitleg. Ze gebruikt haar eigen geschreven studieboeken, die inmiddels ook door andere grote opleiders (LOI, NCOI) gebruikt worden. Omdat Henny ook veel kennis heeft van de examens, gaan cursisten altijd goed voorbereid naar het examen en behalen daar prima resultaten!